Valencia Parque Central

Our competition entry for Valencia Parque Central roots itself in the genesis that lies in the rich heritage of Valencian landscapes that is really central to both the city and its citizens and expresses the diverse and complex functions of the uses of a public urban park early twenty-first century.

Major urban axis are superimposed on this site at a neighbourhood scale. These axis are, but do not cross in the field. In contrast, the four alignments overlap within the site. Our plan for the park articulates the spaces between these axis to demarcate areas where more civic activities are concentrated: sports, cafes, restaurants and cultural events. Thus, the park recognizes the existence of these urban axis but is not subject to the formality of these grids. Instead a chain of spaces or ‘bands’ run along the spine of the park from north to south and from east to west, referring to connections to the neighbourhoods and the urban fabric.

Each band or ‘finger’ creates a matrix of infinite variety of spaces. Some are intimate and others speak of exchange and interaction. Some are small and others are large. Some look inward and others benefit from exterior views. Some are for children and others have been created for adults. Within this general framework, each space gives the matrix a layer of complexity and wealth. For example, some areas are focus on the textures, others in the smells, and others in the colours or shapes during winter, summer, autumn or spring.

 

  • ArchitectsRogers Stirk Harbour + Partners, TJMa Arquitectos
  • EngineersARUP
  • LocationValencia, Spain
  • Site area55 Hectares
  • ClientAyuntamiento de Valencia

Awards