University of East London Library

Grant Associates worked with Hopkins Architects to design and deliver a new library building for the University of East London.

The design aims to respond to the future desire lines and micro-climate of the space whilst providing a functional courtyard to create spill out space for the library and existing campus buildings.

The cluster of trees at the centre of the courtyard, visible from several key approaches to the library aid orientation and animate the space with shade patterns whilst providing a habitat resource.

The materials pallet for the courtyard was carefully chosen to reflect the existing campus aesthetic and proposed library character, whilst the inclusion of provisions such as cycle stands encouraged visitors to use more sustainable modes of transport.

 

  • ArchitectsHopkins Architects
  • EngineersExpedition
  • Quantity SurveyorsTurner & Townsend
  • LocationLondon, UK
  • Site area0.3 Ha
  • ClientUniversity of East London
  • Project value8.6 Million

Awards

Civic Trust Awards