The Hive

BREEAM ‘Outstanding’ Scheme and Winner of The 2013  Civic Trust Awards

The Hive is a shared facility for the City and University which houses the county archive and establishes an academic and civic educational resource.

Our landscape and public realm strategy defines a path route around the building and a series of terraces and garden rooms based on a strong narrative derived from the local landscape of the River Severn and the Malvern Hills.

Design details:

  • Small market terrace and library square
  • Circuit includes a causeway bridge and new footbridge links to adjoining sites
  • Gardens comprise a series of islands and belvederes overlooking two landform basins
  • Basins contain rich local damp meadow species and act as attenuation reserves
  • Alongside the basins, a series of islands are populated with species of particular local provenance, including Black Worcester Pear orchard, Black Poplar island, and the True Service Tree belvedere
  • A children’s island accessible only by bridge for reading in a stimulating natural environment
  • Sustainable design includes SUDS drainage, water attenuation, productive urban gardens, locally sourced materials and plant species, and careful landscape management to enhance species diversity and ecological richness

  • ArchitectsFeilden Clegg Bradley Studios
  • EngineersHyder, Max Fordham
  • CollaboratorsGalliford Try Construction
  • LocationWorcester, UK
  • Site area2 hectares
  • ClientWorcester City Council
  • Project value£2m

Awards

RICS West Midlands Award Community Benefit Award

RICS West Midlands Award Award for Design and Innovation

RIBA Awards West Midlands Sustainability Award

Building Magazine Sustainable Project of the Year

Infrastructure Best Practices First Prize Innovation in Generative Design

BREEAM ‘Outstanding’ Sustainability

Partnership Awards Best Sustainability in a Project

Civic Trust Awards Award