Heelis National Trust Headquarters

Winner of The 2007 Civic Trust Awards for Sustainability

Heelis is the National Trust’s eco-friendly central office, based in Swindon and designed by Feilden Clegg Bradley Studios. As landscape architects on the project, our objective was to create a very simple and functional landscape based around the themes of regeneration and practicality, providing people with usable and enjoyable spaces.

Design details:

  • A unified design, featuring geometric blocks of planting, along with a limited palette of paving materials, fencing benches and lighting
  • A sequence of distinct areas associated with each elevation of the new building
  • Bold, dense planting of birch and other pioneer vegetation to echo the original natural state of the land alongside the nearby rail lines and waste grounds
  • Hornbeam and Lime enclose the northern boundary of the property
  • Geometric beds of lavender and alliums extend from the building into the outdoor spaces, merging the architecture into the landscape
  • ArchitectsFeilden Clegg Bradley Studios
  • EngineersAdams Kara Taylor
  • CollaboratorsMax Fordham & Partners, Terence O'Rourke Environmental Planners
  • LocationSwindon, UK
  • Site area1.6 Hectares
  • ClientThe National Trust, Kier Ventures
  • Project value£20 million

Awards

The Civic Trust Awards Sustainability Award