Jodrell Bank

Jodrell Bank Discovery Centre is a scientific observatory and discovery centre near Manchester that houses one of the largest radio telescopes in the world, the Lovell Telescope.  It is a global centre for astronomy, research and science.

Grant Associates worked with Feilden Clegg Bradley Studios to develop the masterplan and concept for new admission and exhibition pavilions for the Jodrell Bank Discovery Centre.

The aim of the new pavilions is to expand and improve the visitor experience for all age groups and to communicate the importance and relevance of the history and scientific research that is undertaken at Jodrell Bank.

Design details:

  • A logical network of paths inspired by trajectory geometries provides a strong connection between the Radio Telescope site and the adjacent Arboretum
  • The new layout encourages visitors to spend more time exploring the whole of the Jodrell Bank site
  • The project included the restoration and enhancement of the existing arboretum, with a new upgraded pathway, space garden and a galaxy maze to enrich and diversify the visitor experience
  • ArchitectsFeilden Clegg Bradley Studios
  • EngineersCapita Symonds
  • LocationCheshire, UK
  • Site area35 Hectares
  • ClientUniversity of Manchester
  • Project value£1.9 million

Awards