Earth Centre

The Earth Centre in Doncaster, a landmark millennium project, opened to the public in 1999. The £50 million visitor attraction and ecological parkland covers 160 hectares of a former colliery site in South Yorkshire.

The whole project is based around principles of energy efficiency, water conservation, recycling and use of non-polluting materials to provide the basis for sustainable development.  The design developed strategies for colliery waste amelioration and transformation of the derelict site into a thriving Country Park.

Design details:

  • Fully integrated network of water management
  • Rainwater harvesting and the treatment, storage and recycling of water for use in irrigation, water features and as a wildlife habitat
  • Productive woodland, ecological grasslands, forest gardens and wetlands arranged around a central area of innovative gardens
  • New gardens based on organic horticultural principles
  • Unusual associations of planting to offer benefits for shelter, wildlife, food and timber
  • Distinctive structures combining local stone, green oak and steel – creating contemporary character yet complementing the historic surrounding landscape
  • Playful elements distributed through the site, including sensory trails, artworks and play structures
  • ArchitectsFeilden Clegg Bradley Studios, Alsop and Störmer, Future Systems
  • EngineersArup, Atelier One, Atelier Ten, Parker Associates
  • Quantity SurveyorsBernard William Associates
  • LocationDoncaster UK
  • Site area100 Hectares
  • ClientEarth Centre
  • Project value£50 million

Awards